funckja
Ania:
1.
Wykres funkcji f(x)=−x2+1 odbitej względem osi OX i następnie przesuniętej o wektor
[1,1] będzie opisany wzorem: g(x) . (Podaj formę wymnożoną / rozwiniętą!)
2.
Wykres funkcji f(x)=−x2+1 przesuniętej o wektor [1,1] i następnie odbitej względem osi
OX będzie opisany wzorem: g(x) . (Podaj formę wymnożoną / rozwiniętą!)
19 gru 12:51
JeyAr: 1)
Jak odbijesz względem osi OX wzór się zmieni na: f(x)=x2−1
Przesuwajac go o wektor [1,1] otrzymasz....f(x)=(x−1)2−1+1=x2−2x+1
19 gru 13:07
JeyAr: 2)
podobnie:
19 gru 13:10
Ania: 2)
−(x−1)2 + 1 = −(x2−2+1)+1=−x2+2−1+1= x2+2
po odbiciu: −x2−2 , tak?
19 gru 13:47
JeyAr: w nawiasie jest bład....
19 gru 13:50
Ania: −(x−1)2 + 1 = −(x2 − 2x +1)+1 = −x2 +2x −1 +1 = −x2+2x
po odbiciu : x2 −2x?
19 gru 13:52
JeyAr: nie...
19 gru 13:55
JeyAr: −(x−1)2+1+1=−(x−1)2+2=−(x2−2x+1)+2=−x2+2x+1 a po odbiciu...
g(x)=x2−2x−1
19 gru 13:57
Ania: dzieki, pozdrawiam
19 gru 14:03