funkcja
Patryk1909: Dla argumentu 6 wartosc funkcji kwadratowej f(x)= x2−(b+1)x+1 wynosi 19. Wyznacz zbior
wszystkich argumentow, dla ktorych funkcja f oraz funkcja kwadratowa g(x)= 2x2+1 przyjmuja te
sama wartosc.
19 gru 12:47
Tragos: 19 = 6
2 −6(b+1) + 1
19 = 36 − 6b − 6 + 1
6b = 12
b = 2
{ y = x
2 − 3x + 1
{ y = 2x
2 + 1
rozwiąż ten układ
19 gru 12:52
Patryk1909: w tym pierwszym rownianiu mam to przyrownac do zero po podstawieniu y ?
19 gru 13:12
Patryk1909: prosze o podanie wynikow
19 gru 13:12
Tragos: x2 − 3x + 1 = 2x2 + 1
x2 + 3x = 0
x(x+3) = 0
x = 0 ⋁ x = −3
x ∊ {−3, 0}
19 gru 13:14
Patryk1909: Nie powinno wyjsc −x2−3x=0 ?
x2−2x2 to przeciez −x2 a −3x chyba zostaje bez zmian
19 gru 13:19