funkcja
Patryk1909: Do wykresu funkcji kwadratowej f nalezy punkt A(6, −6), a dla argumentu 10 funkcja przyjmuje
najwieksza wartosc rowna 2. Wyznacz wzor funkcji f w postaci ogolnej
19 gru 12:40
Tragos: y = ax
2 + bx + c
{ −6 = 36a + 6b + c
{ 2 = 100a + 10b + c
{ a < 0
19 gru 12:43
Patryk1909: dlaczego za q mam podstawic 2 ?
19 gru 13:08
Tragos: a dla argumentu 10 funkcja przyjmuje najwieksza wartosc rowna 2, to oznacza ze wierchołek jest
| | −Δ | |
wp unkcie (10, 2) −> zatem q = 2 ⇒ 2 = |
| |
| | 4a | |
19 gru 13:10
Patryk1909: A jak wyznacze q to co dalej?
19 gru 13:14