pomozcie
Patryk1909: Wyznacz zbiór wszystkich argumentów, dla których funkcja liniowa f(x)= 3x+1 przyjmuje wartości
wieksze niż funkcja kwadratowa g(x)= x2−2x+5
19 gru 12:21
grabarz:

musisz przyrównać do siebie te funkcje żeby znaleźć punkty wspólne więc:
x
2−2x+5=3x+1
x
2−5x+4=0
obliczasz deltę i wychodzi ze x1=1, a x2=4
funkcja g(x) nie ma miejsc zerowych bo delta jest ujemna wiec rysunek wygląda tak jak powyzej,
teraz wystarczy tylko odczytac ze funkcja f(x) przyjmuje wartości większe od funkcji g(x) w
przedziale (1,4)
19 gru 12:54
Patryk1909 : Dziekuje bardzo, jesli mozna prosze o pomoc tez w innych zadaniach, ktore dodalem.
19 gru 13:26
Patryk1909 : Ale zaraz, a czy nie (+∞; 1> ∪ <4;+∞) ? przeciez od 1 do 4 to f(x) nie jest wieksze od g(x)
19 gru 13:34
Patryk1909 : bo to jest ten kawalek w srodku paraboli
19 gru 13:35
grabarz: prosta jest wieksza w przedziale (1,4) poniewaz wtedy tylko parabola jest ponizej, czyli jej
wartosci dla argumentow z tego przedzialu sa wieksze
19 gru 14:01
grabarz: znaczy sie mniejsze
19 gru 14:02
Patryk1909 : no wlasnie a pyt bylo gdzie funkcja kwadratowa ma wieksze wartosci od liniowej
A Ty mowisz odwrotnie ze liniowa g ma wieksze od f w przedziale o 1 do 4
19 gru 14:14
JeyAr: między 1 a 4 f(x)>g(x)
19 gru 14:16
grabarz: w pytaniu ktore tu zamiesciles jest odwrotnie moze je zle przepisales...
19 gru 14:20