matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
gdzie jest bład?
Ilak:
2+4+6...+2n=930 oblicz n = ? a1=2 r=2
a1+an
Sn=
*n
2
2+2n
930=
* 2n
2
930= 2n+4n
2
potem z
√
Δ
= 61 n=15
31
n2== −
2
wiec pasuje ,ze n=15 Jednak odpowiedzi są takie: 30,31,459.460. gdzie jest błąd ?
19 gru 12:17
Tragos:
2+2n
930 =
* 2n
2
930 = (2 + 2n) * n 930 = 2n + 2n
2
19 gru 12:58
Ilak:
tylko ,ze: 0=2n
2
+2n−930 0= n
2
+n −465 Δ= b
2
−4ac= 1+4*465 =1861 wiec p{Δ| ≈43,12... wiec jak ?
19 gru 13:05