smith: 1.Oblicz dł. okręgu wpisanego na trójkącie równoległym o polu równym 3√3
2. Oblicz obwód trójkąta równobocznego opisanego na okręgu o promieniu r=2
Z góry dzięki
19 sty 17:30
ennnnneeee:): to 2 to bedzie r=2/3h bo srodek okregu opisanego na trójkacie rownoboczym to ponkt
przeciecia symetralnych boków trójkata i wstawiamy za ten wzór r czyli
2=2/3h to wszystko dzielimy na 2/3 i stosujemy mnozenie ulamkow czyli
2*3/2=h
h=a √3 /2 w to wstawiamy to co wyszło nam h
3=a √3 /2 to wszyskto razy 2
6=a √3 to wszystko dzielimy przez √3
a=6/√3 i usówamy nierównosc 6/√3 * √3/√3 i a=6√3/3 Obtrójkata równobocznego to
Ob=3*a Ob=3*6√3/3 =18√3/3=6√3
19 sty 18:40