....
Hania: zbiorem rozwiazan nierownosci −3(x−2)(5+x) wieksze/równe 0
jest?
19 gru 12:11
grander: pomagam
19 gru 12:20
Hania: ?;> i jak?
19 gru 12:33
nimkaa: <−5;2>
19 gru 12:43
Hania: ale jak to zrobic
19 gru 12:45
Tragos: −3(x−2)(x+5) ≥ 0
x−2 = 0
x = 2
x+5 = 0
x = −5
zaznaczam na osi liczbowej punkty −5, 2, rysuje parabole przechodzącą przez te punkty,
ramionami skierowaną do dołu i odczytuje z osi dla jakich x wartości są większe bądź równe 0
x ∊ <−5, 2>
19 gru 12:47
Hania: no własnie, a dlaczego nie bedzie od − nieskonczonosci do −5 oraz od 2 do plus nieskonczonosci?
19 gru 14:03