Całkowanie funkcji wymiernych
Całek: Obliczyć całki (jakoś nie mogę sobie z nimi poradzić

):
Nie konicznie muszą być rozwiązane do końca, wystarczyłoby chociaż jakieś naprowadzenie jak to
obliczyć. Z góry dzięki.
19 gru 12:05
Godzio:
Próbowałeś porozbijać na ułamki ?
19 gru 12:16
Godzio:
d)
| 2x5 − 2x | | 4 | | 2x(x4 − 1) | | 4 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| x4 − 1 | | x4 − 1 | | x4 − 1 | | (x2 − 1)(x2 + 1) | |
| | 4 | |
2x + |
| |
| | (x − 1)(x + 1)(x2 + 1) | |
| 4 | | A | | B | | Cx + D | |
| = |
| + |
| + |
| |
| (x − 1)(x + 1)(x2 + 1) | | x − 1 | | x + 1 | | x2 + 1 | |
| A(x + 1)(x2 + 1) + B(x − 1)(x2 + 1) + (Cx + D)(x2 − 1) | |
| |
| x4 − 1 | |
A(x
3 + x
2 + x + 1) + B(x
3 − x
2 + x − 1) + Cx
3 + Dx
2 − Cx − D = 4
x
3(A + B + C) + x
2(A − B + D) + x(A + B − C) + A − B − D = 4
(*) A + B + C = 0
(**) A − B + D = 0
(***) A + B − C = 0
(****) A − B − D = 4
odejmując (*) − (***) ⇒ 2C = 0 ⇒ C = 0
odejmując (**) − (****) ⇒ 2D = −4 ⇒ D = −2
A − B = 2
A + B = 0 +
−−−−−−−−−−−−
2A = 2 ⇒ A = 1 ⇒ B = −1
Pozostaje Ci do rozwiązania:
| | 1 | | 1 | | 2 | |
∫ |
| dx − ∫ |
| dx − ∫ |
| dx = ... A to już banał |
| | x − 1 | | x + 1 | | x2 + 1 | |
Sprawdź czy nie pomyliłem się w rachunkach
19 gru 12:25