czy to tak ?
Ilak: Same wartości ujemne przyjmuje funkcja :
a) F(x)= |−x−2| = |−(x+2)| = |x+2| .Zatem wykres |x| o dwie jednostki w lewo.F(x) przyjmuje
wartosci dodatnie
b) F(x)= −|x| −2
Funkcja odbita względem Os OX i o 2 jednostki do dołu−czyli przyjmuje same wartosci ujemne?
c) F(x)=−|x+2|
Funkcja przesunieta o dwie jednostki w lewo,a następnie odbita przez Os OX . Jednak Funkcja ma
miejsce zerowe = (−2,0) ⇒ nie ma wszystkich wartości ujemnych
d) F(x) = −|x| +2
Funkcja odbita względem osi Ox a nastepnie o dwie jednostki do góry.Nie przyjmuje samych
wartosci ujemnych.
Moim zdanieM F(x)= −|x| −2 przyjmuje same wartosci ujemne. Czy dobrze ?