matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
Hania:
zbiorem rozwiazan rownania: 2x −−−−−− = x x
3
+1 jest..?
19 gru 11:48
Godzio:
D = R − {−1}
2x
= x ⇒ 2x = x(x
3
+ 1) ⇒ x(x
3
+ 1 − 2) = 0 ⇒ x(x − 1)(x
2
+ x + 1) = 0
x
3
+ 1
Odp: x = 1 lub x = 0
19 gru 12:02
Hania:
dziekuje
19 gru 12:09