funkcje
Natalia: Narysyj wykres funcji f
A) 2
x
f(x)= ____ + 3
2
f(x)= 2
x−1 +3
x=2
x
−−>
U = [1,−3]
.. jak wyznaczyc wspolzedne ma z tym problem i narysowac wykres funkcji ? prosze o sprawdzenie
i pomoc
19 gru 11:18
Godzio:
Narysuj wykres funkcji 2x i przesuń o jedną jednostkę w prawo i 3 w dół
19 gru 11:54
Natalia: dzieki juz wiem ma jescze takie zadanko tylko rozwiazuje i mi niewychodzi wiec..
1
f(x)= −−−−−−− + 1

?
4*4
x
19 gru 11:56
Tragos: | | 2x | |
f(x) = |
| + 3 = 2x−1 + 3 |
| | 2 | |
y = 2
x −> translacja o wektor [1, 3]
y = 2
x−1 + 3
no to zaczynasz od wykresu y = 2
x, zaznaczasz parę punktów, m.in
dla x = 0, y = 1
dla x = 1, y = 2
dla x = 2, y = 4
rysujesz krzywą przechodzącą przez te punkty, pamiętając o asymptocie y = 0
a potem translacja o wektor, czyli każdy z tych punktów przesuwasz o wektor [1, 3], zanim to
zrobisz asymptota również ulega zmianie, teraz będzie y = 3
19 gru 11:57
Godzio:
f(x) = 4−x − 1 + 1 = 4−(x + 1) + 1
4x ⇒ 4−x (odbijasz wykres względem OY) ⇒ 4−(x + 1) + 1 ( przesuwasz o wektor [−1,1] −−
jedna jednostka w lewo i jedna do góry )
19 gru 12:00
Natalia:

troche niedokladnie ale na kartce sobie rozrysowalam i wyszlo lepiej ale o to chodzi mniej
wiecej tak ?
19 gru 12:03
Natalia: ok Godzio juz rozumiem ale jak wyznaczyc wspolzedne licze z 4x i pod x podsawiam np −2 itd..
czy jak ?
19 gru 12:06
Natalia: no tak ale szpolzedne osi wyznaczam pomzez podnoszenie do 4x np. −2,−1,0,1,2 tak a
pozniejprzesowam wykres o [−1,1]
19 gru 12:07
Godzio:

Nie wiem czy dobrze rozumiem, rysując 4
x podstawiasz pod x po kolei te liczby które podałaś i
szkicujesz wykres, dalej
odbijasz go na lewą stronę i
przesuwasz o wektor
Wykres taki od ręki
19 gru 12:13
Natalia: tak to wiem tylko mi chodzi czy podstawiam obojetne jakie liczby pod x? znaczy np czaczynam od
−2 czy moge od −5 ?
19 gru 12:16