Agi: Dane są funkcje kwadratowe f(x)=x2+bx+1 oraz g(x)=bx2+cx-4 b≠0
a)wyznacz wszystkie wartości parametrów b oraz c tak aby funkcja f miała tylko jedno
miejsce zerowe i jednocześnie funkcja g przyjmowała wartości ujemne dla każdego x∈R
b)wyznacz wartości parametrów b oraz c tak aby wykresy funkcji miały wierzchołek w
punkcie o odciętej -2
19 sty 16:41
Agi: pomóżcie
19 sty 17:52
Mickej: hmmmm jeśli funkcja g(x) ma przyjmować wartości ujemne dla każdego x∈R to wystarczy
założyć że przy funkcji g(x)
1. b<0
b≠0
2.Δ<0
dla funkcjji f(x)
Δ=0
19 sty 18:20
Mickej: co do podpunktu b to niestety przez mój poprzedni brak zainteresowania matematyka nie
jestem pewien co to znaczy miały wierzchołek w punkcie o odciętej -2 ale to zapewne
chodzi o to żeby wspólnordzenna wierzchołka funkcji zawierała sie w tym punkcie i
zakładam ze chodzi tutaj o współrzędna p czyli tylko rozwiązujesz równanie dla f(x)
p=-2 otrzymasz b
a później dla funkcji g(x) p=-2
19 sty 18:25