wielomian znajdź wspołczynnik abc
already: wielomian :
wyznacz parametry abc tak aby wielomiany były równe
ax2−4x2+5x−2 i (x−b)2(x−c)
(x2 − 2bx + b2)(x − c)
x3 − x2c − 2bx2 + b2x − b2c
x3 − x2(c+2b) + x(2bc + b2) − b2c
stąd :
c+2b=4
2bc+b2=5
b2c=2
rozwiązuje układ
c+2b=4
b2c=2 i nie wychodzi wynik , gdzie popełniam błąd?
19 gru 10:53
Tragos: ten pierwszy wielomian nie jest czasem
ax3 − 4x2 + 5x − 2?
19 gru 10:55
already: tak , dokładnie targos , pomyłka
19 gru 10:59
Tragos: W
1 = ax
3 − 4x
2 + 5x − 2
W
2 = (x
2 − 2bx + b
2)(x − c) = x
3 − cx
2 − 2bx
2 + 2bcx + b
2x − b
2c =
x
3 − (c+2b)x
2 + (2bc+b
2)x − b
2c
W
1 = W
2 ⇔
{ a = 1
{ −4 = −(c + 2b)
{ 2bc + b
2 = 5
{ − b
2c = −2
{ c + 2b = 4
{ 2bc + b
2 = 5
{ b
2c = 2
{ c = 4 − 2b
{ 2b(4 − 2b) + b
2 = 5
{ b
2(4 − 2b) = 2
{ c = 4 − 2b
{ 8b − 4b
2 + b
2 = 5
{ 4b
2 − 2b
3 = 2 / : 2
{ c = 4 − 2b
(1) { −3b
2 + 8b − 5 = 0
(2) { 2b
2 − b
3 − 1 = 0
Rozwiązuje równanie (1)
−3b
2 + 8b − 5 = 0
Δ = 64 − 4 * (−3) * (−5) = 64 − 60 = 4
√Δ = 2
| | −8 − 2 | | −10 | | 5 | |
b1 = |
| = |
| = |
| |
| | −6 | | −6 | | 3 | |
| | −8 + 2 | | −6 | |
b2 = |
| = |
| = 1 |
| | −6 | | −6 | |
Rozwiązuje równanie (2)
2b
2 − b
3 − 1 = 0
b
3 − 2b
2 + 1 = 0
widać ze b = 1 pasuje, więc jade to schematem Cornera i otrzymuje
(b−1)(b
2 − b) = 0
(b−1)b(b−1) = 0
b ∊ {0, 1}
wracam do układu
{ a = 1
{ b ∊ {0, 1}
{ c = 4 − 2b
{ a = 1
{ b = 1
{ c = 2
19 gru 11:19
already: Dzięki wielkie Targos , to dopiero pierwsze zadanie które dostaliśmy do domu , aż się boje
następnych
19 gru 11:25
agg: Chyba coś nie tak jest. Wymnóż (b−1)(b2 − b) a nie wyjdzie Ci b3 − 2b2 + 1 = 0
23 paź 16:23