Objetosc
Inka: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Promień okregu opisanego na podstawie tego ostroslupa
jet rowny 2√3. Sciana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy ostroslupa pod katem 60
stopni. Oblicz objetosc i pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
19 gru 10:45
JeyAr: jak znasz promień okręgu opisanego na podstawie to znasz wysokość tego trójkata...
| | 2 | | a√3 | | a√3 | |
r= |
| h = 23* |
| = |
| =2√3, czyli a=6 |
| | 3 | | 2 | | 3 | |
19 gru 10:50
19 gru 10:51
JeyAr: pozostaje H ostrosłupa...
19 gru 10:51
JeyAr:

H=6
19 gru 10:54
19 gru 10:55
JeyAr:

ściany boczne to trókaty równoramienne o ramionach x
ale x to 2r więc x= 4
√3
19 gru 11:00
JeyAr: h
2=x
2−3
2
h
2=48−9
h
2=39
h=
√39
| | 1 | |
pole ściany bocznej P= |
| *6*√39=3√39 |
| | 2 | |
Powierzchnia boczna P
b=3*3
√39
19 gru 11:02
Inka: czyli Pp to jest powierzchnia boczna tak
19 gru 11:03
Inka: czyli Pp to jest powierzchnia boczna tak
19 gru 11:03
JeyAr: Pp to zazwyczaj skrót oznaczajacy Pole podstawy...
19 gru 11:09
JeyAr: Przecież musisz znać Pp zeby obliczyć objętość....Resztę ładnie opisałem co po co i
dlaczego...
19 gru 11:12