matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Problem z logarytmami, proszę o pomoc : )
Ibywaitak:
Zad. Niech log 2=a a log 3=b. Wyraź za pomocą a i b poniższe wyrażenia : log
√
48
log
5
10
log
5
60
19 gru 10:19
JeyAr:
1
1
1
1
log
√
48
=log48
1/2
=
*log48=
*log2*2*2*2*3=
log2
4
*3=
*4log2*3=
2
2
2
2
=2*(log2+log3)=2*(a+b)
19 gru 10:25
JeyAr:
drugi przykład podobnie.....wcześniej zamień podstawy logarytmów...
19 gru 10:26