Dobrze to zrobiłam?
izuś: Podany ciąg jest ciągiem geometrycznym. Ustal jego iloraz i znajdź a1 i a4:
b) a1, 2, 7, a4
| | a2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
a1= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | q | | 3,5 | | 7 | | 7 | |
a
4=a
3*q=204*
c) a1, 204, −68, a4
Dobrze to? W podpunkcie b nie dokończyć
19 gru 10:04
JeyAr: nie...
19 gru 10:07
JeyAr: w zadaniu b) bład w liczeniu a1 chociaż wynik poprawny
19 gru 10:08
JeyAr: w zadaniu c) a1 powinno wyjść −612
19 gru 10:08
izuś: To mógłbyś mi napisać jak jest poprawnie?
19 gru 10:08
JeyAr: liczysz a
4 a nie a
3....
19 gru 10:09
izuś: a no faktycznie

Ale tak to dobrze wszystko?
19 gru 10:10
JeyAr: ok
19 gru 10:13
JeyAr: w przykładzie b) a4=7*3,5 a to inny wynik niż 204
19 gru 10:14
izuś: ale właśnie nie wiem jak to trzeba zrobic
19 gru 10:25
JeyAr:
a
4=a
3*q=7*3,5=24,5
19 gru 10:28
izuś: o dzieki
19 gru 10:30