pilne
marlena: Pole powierzchni całkowitej czterościanu foremnego jest równe 36
√3 cm
2 suma długości
wszystkichy krawędi tego czworościaanu jest równa

A. 18cm
B. 36cm
C.72cm
D. 96cm
Dlaczego? prosze o rozwiązanie
19 gru 09:42
JeyAr: czworościan foremny wiesz jak wyglada...
Pc dzielisz przez ilość ścian...
Masz pole 1 ściany....
wzór na pole trójkata równobocznego przyrównujesz do tej liczby i obliczasz bok tego trójkata.
Bok trójkata jest krawędzia czworościanu...
19 gru 09:45
JeyAr: | | a2√3 | |
36√3 dzielimy przez 4....mamy 9√3 i to jest pole 1 ścianki.... |
| =9√3 czyli |
| | 4 | |
a=6.
Czworościan ma 6 krawędzi....ich suma dł wynosi 6*6=
19 gru 10:00