pilne
marlena: sześcian o krawędzi 4 cm i graniastosłup prawidłowy czworokatny o krawędzi podstawy 2cm maja
taka sama objetość. pole sciany bocznej graniastosłupa jest :
A. równe polu ściany sześcianu
B. dwa razy większe od pola ściany sześcianu
C. dwa razy mniejsze od pola ściany sześcianu
D. cztery razy mniejsze od pola ściany sześcianu
i dlaczego? poprosze o rożwiązania
19 gru 09:37
JeyAr: V szescianu oblicz
V graniastosłupa też i przyrównaj wyniki do siebie....
Zopbaczysz jaka wyjdzie wysokość....
19 gru 09:49
JeyAr: V szescianu = a3=43=64
19 gru 09:54
JeyAr: V graniastosłupa= 2*2*H=4H, czyli 4H=64 czyli H=16
19 gru 09:55
JeyAr: Pole ściany bocznej graniastosłupa jest równe 2*16=32
19 gru 09:56
JeyAr: a sześcianu 4*4=16....no to odpowiedź jest prosta...
19 gru 09:56