matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trójkąt
Alberttynka:
Wykaż poprawność wzoru redukcyjnego cos(90
o
− α) = sinα , korzystając z zależności występujących w trójkącie prostokątnym
18 gru 23:46
Godzio:
a
sinα =
c
a
cos(90 − α) =
⇒ cos(90 − α) = sinα
c
18 gru 23:47