miary kątów w trójkącie o bokach: 5, 6 i 7 cm
kuzynka: Oblicz miary kątów w trójkącie o bokach 5, 6 i 7 cm.
Proszę, podrzućcie mi jakiś pomysł
18 gru 22:58
fajny: tw. cosinusów
18 gru 23:01
nimkaa: ja mam taki pomysł, ze wzoru Hereta obliczasz pole tego trójkąta potem przyrownujesz ten wynik
do standartowego wzoru na pole trójkata (1/2*a*h=P) wyliczasz wysokość i teraz z tożsamości
trygonometrycznych dla trójkąta prostokątnego obliczasz kąt (
http://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcje_trygonometryczne) chodzi o definicje z
elementów trójkąta prostokatnego)
18 gru 23:04
nimkaa: nooo albo tak jak fajny zaproponował o wiele krócej
18 gru 23:06
kuzynka: Dzięki, ale tw. cosinusów daje mi tylko cosinusy tych kątów, a nie są to jakieś znane mi
wartości (np.1/5, 19/35). Musi być jeszcze jakiś inny sposób...
18 gru 23:45
Godzio:
Trzeba z tablic odczytać
18 gru 23:46
kuzynka: Dzięki za pomoc
18 gru 23:52
Bogdan:
Co to jest wzór Hereta? Pytanie kieruję do
nimkaa
18 gru 23:55
nimkaa: Herona nie Hereta zapedzialam się pisząc
18 gru 23:58
Bogdan:

Z twierdzenia cosinusów:
| | 36 + 49 − 25 | |
25 = 36 + 49 − 2*6*7*cosα ⇒ cosα = |
| = 0,7142857 ⇒ α = 44o25' |
| | 2*6*7 | |
Wynik odczytujemy z tablic lub wyznaczamy kalkulatorem.
Miary pozostałych kątów oblicza się podobnie.
19 gru 00:21
seb: 25=36+49−2*6*7cosα
15 lis 17:45