Punkt A jest jednym z wierzchołków trójkąta.
Anka:
Witam,
Punkt A(−2,5) jest jednym z wierzchołków trójkąta równoramiennego ABC, w którym |AC|=|BC|. pole
tego trójkąta jest równe 15. BC jest zawarty w prostej o równaniu y=x+1. Oblicz współrzędne
wierzchołka C.
Proszę o pomoc i dziękuję za wszystkie wskazówki.
18 gru 22:32
Godzio:

Odległość prostej od punktu A to wysokość trójkąta,
A(−2,5) x − y + 1 = 0
| | | −2 − 5 + 1| | | 6√2 | |
d = |
| = |
| = 3√2 |
| | √2 | | 2 | |
| | 3√2 * |BC| | |
P = |
| = 15 ⇒ |BC| = 5√2 ( |BC| = |AC| ) |
| | 2 | |
|AC| = 5
√2 /
2
(x
C − x
A)
2 + (y
C − y
A)
2 = 50 punkt C należy do prostej y = x + 1
(x
C + 2)
2 + (x
C + 1 − 5)
2 = 50
x
C2 + 4x
C + 4 + x
C2 − 8x
c + 16 = 50
2x
C2 − 4x
C − 30 = 0
x
C2 − 2x
C − 15 = 0
(x
C − 5)(x
C + 3) = 0
x
C = 5 lub x
C = −3
y
C = 6 lub y
C = −2
Odp: C(5,6) lub C(−3,−2) − wiadomo że jeśli C(5,6) to B(−3,−2) tylko nie jestem pewien czy np.
C(5,6) powinno się odrzucić ale chyba nie
18 gru 23:25
nimkaa: jedno z Twoich C to bedzie B zalezy jak na rysunku oznaczysz
18 gru 23:28