18 gru 22:30
nimkaa: wg mnie to tak... pierwszy zapis nie ma prawa istnieć

drugie jest okey a w trzecim bedziesz
miał 0
− wiec −
∞
18 gru 22:47
sam: a czemu w trzecim 0− ?
18 gru 22:52
nimkaa:

bo idąc jakby do jedynki z prawej strony masz 1
+ czyli jeden i troszeczke a z lewej 1
− czyli
jeden minus troszeczke i odejmując jeszcze od tego jeden to w pierwszym przypadku zostaje ci
0
+ czyli zero plus troszeczke a w drugim zostaje 0
− czyli zero minus troszeczke dlatego
bedziej znak ujemny.. nie wiem jak ci to inaczej wytłumaczyc
18 gru 23:00
sam: hehe chyba jestem jakos cieżko kapujący
18 gru 23:05
sam: juz kumam

kolezanko, bo to o to chodzi ze jak napisałas 1
− to jest jeden minus troszeczka
ale nadal pozostaje to liczbą dodatnia tak?
18 gru 23:08
sam: bo ja 1
− rozumowałem jako liczbe ujemną, że jest to −1 i troszeczke
18 gru 23:10
sam: czyli ponad więcej niż minus jeden − czyli źle to interpretowałem?
18 gru 23:10
nimkaa: taaak pozostaje liczą dodatnia wciąz, ale nie masz tam −1 tylko 1
−
18 gru 23:12
18 gru 23:13
nimkaa: nie jesteś tępy mnie też to ktoś kiedyś tłumaczył i nie mogłam pojąc jak moge isc od lewej
stony do czegos
18 gru 23:14
sam: hehe no ja tak miałem właśnie i nie mogłem tego rozkminić haha

dzięki wielkie i dużo rzeczy
staje sie dla mnie łatwiejsze

ale mam jeszcze problem z tą granicą z "e" a mianowicie jak
mamy granice
18 gru 23:17
sam: wiem, że wyjdzie "e" ale nie wiem czemu
18 gru 23:17
nimkaa: no mamy ją i co?
18 gru 23:18
sam: | | 1 | | 1 | |
a w tym przykładzie jest juz inaczej limn→∞ (1 − |
| )n = |
| = e−1 tego juz |
| | n | | e | |
nie kumam
18 gru 23:19
sam: tu są jakieś założenia? jest do tego jakiś wzór?
18 gru 23:19
nimkaa: bo jest ogólny hmm... jakby wzór
limn→∞ (1+a/n)n=ea
pozwole sobie nie wyprowadzać tego wzoru
18 gru 23:20
nimkaa:
18 gru 23:21
sam: yhmy, ale niektore przykłady są jakies takie skomplikowane dla mnie, niby proste a jednak
trudne ehh
18 gru 23:22
sam: | | 1 | |
a z tym co zrobić  lim x→∞ (1 − |
| )3x |
| | 2x | |
18 gru 23:25
Godzio:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(1 − |
| )3x = (1 − |
| )2x * (1 − |
| )x = |
| | 2x | | 2x | | 2x | |
| | −1 | | | |
= (1 + |
| )2x * (1 + |
| )x |
| | 2x | | x | |
18 gru 23:27
nimkaa: nie nie nie... pomieszałeś
18 gru 23:29
sam: ale jak Ty to zamieniłeś na plusy w nawiasach? bo nie moge tego jakos tak pojąć...
18 gru 23:30
Godzio:
wciągnąłem do licznika
18 gru 23:32
nimkaa:
| | 1 | | −1 | |
(1− |
| )3x = (1+ |
| )2x*x = e−1*x = e−x = −∞ |
| | 2x | | 2x | |
18 gru 23:33
Godzio:
I kto tu namieszał ? ... To nie jest poprawnie
18 gru 23:34
nimkaa: jak to nie?
18 gru 23:36
Godzio:
Normalnie

tak nie można sobie zrobić a pomijając to, e
−x → 0
18 gru 23:36
nimkaa: jest idealnie poprawnie
18 gru 23:37
nimkaa: aaah okey fakt

hahah
18 gru 23:37
nimkaa: myślałam ze mówisz o przkształceniu
18 gru 23:37
nimkaa: czyli granica to 0
18 gru 23:38
Godzio:
Także kończąc moje
więc całość dąży do e
−3/2
18 gru 23:39
Godzio:
No właśnie nie
18 gru 23:39
nimkaa:
18 gru 23:45