emonotoniczność i ekstrema lokalne
damOn: Wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji:
| | x−2 | |
c) y=2√4x−x2−arcsin |
| |
| | 2 | |
d) y=
3√(x−1)2e
−x
e) y=2x
3−9x
2+6x+6ln(x−1)
może ktoś wytłumaczyć choć z jeden przykład po kolei chociaż żebym wiedział no ci zribuć z
kolejnymi?
18 gru 21:51
sam: ale to chodzi o pochodne funkcji tak?
18 gru 21:55
sam: wiec najpierw liczysz pochodną − wezmy przyklad a)
| | (x3)' * (x2−1) − x3 * (x2−1)' | | 3x2 * (x2−1) − x3 *2x | |
y' = |
| = |
| = |
| | (x2−1)2 | | (x2−1)2 | |
| | 3x4 − 3x2 − 2x4 | | x4 − 3x2 | |
|
| = |
| |
| | (x2−1)2 | | (x2−1)2 | |
18 gru 22:02
nimkaa: dobrze kombinujesz by wyznaczyc monotoniczność;
Jezeli pochodna funkcjijest w pewnym przedziale dodatnia tofunkcja jest w tym przedziale
rosnąca
Jezeli pochodna funkcjijest w pewnym przedziale ujemna tofunkcja jest w tym przedziale malejąca
Jezeli pochodna w pewnym przedzile jest rozna zero to funkcja jest w tym przedziale stała
18 gru 22:03
nimkaa: by wyznaczyc przedziały monotonicznosci (czyli chyba to co chcesz) to druga pochodna musi sie
rownac zero w tym (bardz w tych punktach)
18 gru 22:04