emonotoniczność i ekstrema lokalne
damOn: Wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji:
| | x−2 | |
c) y=2√4x−x2−arcsin |
| |
| | 2 | |
d) y=
3√(x−1)2e
−x
e) y=2x
3−9x
2+6x+6ln(x−1)
może ktoś wytłumaczyć choć z jeden przykład po kolei chociaż żebym wiedział no ci zribuć z
kolejnymi?
18 gru 21:51
Gustlik: 1. Ustalasz dziedzinę funkcji.
2. Liczysz pochodną funkcji.
3. Sprawdzasz, gdzie pochodna jest dodatnia, a gdzie ujemna − rozwiązujesz nierówność f'(x)>0 i
f'(x)<0, tam, gdzie pochodna jest dodatnia, to funkcja rośnie, a tam, gdzie pochodna jest
ujemna to funkcja maleje.
4. Warunek konieczny (ale nie wystarczający) istnienia ekstremum to f'(x)=0 i otrzymasz
rozwiązania x=x0 − będą to te same rozwiązania, co w pkt. 3 − otrzymujesz punkty "podejrzane"
o ekstremum..
5. Warunek wystarczający istnienia ekstremum: funkcja ciągła i różniczkowalna w x0 (czyli w
ponktach "podejrzanych" o ekstremum), a pochodna zmienia znak przy przejściu przez x0, czyli
wykres pochodnej przecina oś OX. Jeżeli pochodna przechodzi z "−" w "+" t funkcja przechodzi z
malejącej w rosnącą i w x0 jest minimum, a jeżeli pochodna przechodzi z "+" w "−" to funkcja
przechodzi z rosnącej w malejącą i w x0 jest maksimum. Możesz też zrobić drugim sposobem:
obliczyć drugą pochodną f"(x) i skorzystać z warunku: f"(x0)>o → minimu, a f"(x)<0 → maksimum
− odwrotnie niż wskazywałaby logika.
18 gru 23:03