Jeżeli współczynnik kierunkowy prostej, przedstawionej na wykresie obok, jest równy b , to
wartość b jest równa :
a) −1/3 b) −3 c) 1/3 d) 3
CZERWONA kropka ma współrzędne (−1;0)
ZIELONA kropka ma współrzędne (0,b)
NIEBIESKA kropka ma współrzędne (8;3)
PYTANIE :
czy to zadanie ma błąd czy tylko ja mam takie wrażenie?
| 3 | 1 | |||
ale jak weźmiemy tgα= | czyli tgα= | to już inaczej wychodzi, o co kaman? | ||
| 9 | 3 |
| yB−yA | 3−0 | 3 | 1 | |||||
a= | = | = | = | |||||
| xB−xA | 8−(−1) | 9 | 3 |
| 1 | ||
y= | x+b
| |
| 3 |
| 1 | ||
0= | *(−1)+b
| |
| 3 |
| 1 | ||
b= | ||
| 3 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
y= | x+ | , a=b= | , czyli punkt przecięcia z osią OY (zielona kropka) ma | |||
| 3 | 3 | 3 |
| 1 | ||
współrzędne (0, | ).
| |
| 3 |