Becia;): W torebce były irysy i krówki. Z bliżej nieznanych przyczyn z torebki zniknęła połowa
irysów i trzecia cześć krówek, łącznie 18 cukierków. W rezultacie w torebce zostało tyle
samo irysów co krówek. Ile cukierków zostało w torebce?
19 sty 16:25
luk:
24
19 sty 16:42
Becia;): Odpowiedzi to ja w książce mam napisz mi z rozwiązaniami
19 sty 16:43
luk:
(1/2) * x + (1/3) *y= 18
(1/2 )*x = (2/3 )*y
rozwiąż układ x -- ilość irysów y--- ilość krówek
policzysz x i y
odejmiesz od sumy x + y - 18 i masz wynik
ile cukierków zostanie
19 sty 17:05
Becia;): Dzięki
19 sty 17:24
Jaa: (1/2) * x + (1/3) *y= 18
(1/2 )*x = (2/3 )*y
- a przepraszam, a jak rozwiązać to równanie

Może ktoś ;>?
19 sty 19:55
mig:
podstaw za 1/2 *x = 2/3 * y
2/3)*y + (1/3)*y = 18
y= 18 to 1/2)*x= (2/3)*18
to x= 24
razem cukierków było 18+ 24= 42 cukierki
42 - 18= 24 cukierków zostało!
19 sty 20:01
olaboga: no zartujesz


ale ok:
podstawiasz za (1/2)*x (2/3)*y i Ci wychodzi
(2/3)*y+(1/3)*y = 18 zatem y = 18
(2/3)*18 = 12 - ilosc krówek po zniknieciu
a wiesz że ilosc krówek po zniknieciu = ilosc irysów po zniknięciu czyli
12*2 = 24
19 sty 20:03
ika: i tyle
16 gru 19:03
ola: ale to było łatwe
16 gru 19:04