Prosze o rozwiazanie tych zadań :*
Darii: Zadanie1: Oblicz długości boków trójkąta prostokątnego, którego pole wynosi 0,1 ha, a długości
przyprostokątnych różnią się o 10 cm.
Zadanie2:Z pręta o długośći 6dm zrobiono przez zginanie, trójką prostokątny.Oblicz długości
boków tego trójkąta, jęzeli wiadomo, że długość przyprostokątnej jest większa od długości
jednej z przyprostokątnych o 0,2 dm.
Zadanie3: Obwód prostokąta wynosi 20cm, a jego pole 24 cm2.Oblicz długości boków tego
prostokąta.
18 gru 21:18
kamil: 3.
Obw=20cm zatem 2a+2b=20cm
P=24cm2 zatem a*b=24cm
a=?
b=?
ukladasz rownanie:
2a+2b=20
a=24b
podstawiamy za a i mamy:
2*24b+2b=20
48b+2b=20 / *b
2b2 −20b + 48=0 / :2
b2−10b+24=0
liczymy z delty i mamy
√Δ=2
zatem b1=4 i b2=6
wstawiamy do rowniana zeby policzyc a i mamy dwa rozwiazania
1)b1=4 a1=6 2)b2=6 i a2=4
2zad:
czy tresc jest dobrze?nie powino byc jezeli wiadmo ze dlugosc PRZECIWPROSTOKATNEJ jest wieksza
od gluosci jednej z przyprostkatnych?
1zad:
pole trojkata 0.1ha? czy tez tutaj jest blad?
18 gru 21:54
Darii: Zadanie1: Oblicz długości boków trójkąta prostokątnego, którego pole wynosi 0,1 ha(hektara), a
długości przyprostokątnych różnią się o 10 cm.
Zadanie2:Z pręta o długośći 6dm zrobiono przez zginanie, trójką prostokątny.Oblicz długości
boków tego trójkąta, jęzeli wiadomo, że długość przeciprostokątnej jest większa od długości
jednej z przyprostokątnych o 0,2 dm.
Zadanie3: Pole rombu wynosi 600 cm2 , a różnica długości jego przekątnych równa sie 10
cm.Oblicz długości przekątnych i obwód rombu.
Zadanie4: W trapezie o polu 77 cm2 mniejsza podstawa jest dłuższa od wysokości o 2 cm, a
długości podstawy drugiej wynosi13 cm. Oblicz długość wysokośći i długości mniejszej podstawy.
19 gru 16:27