skracanie
sam: | | x2−4 | | (x−2)(x+2) | |
czy można tak skrócić? |
| = |
| = x+2  skrociłem wyrazenie (x−2) |
| | x−2 | | x−2 | |
dobrze?
18 gru 21:05
nimkaa: dobrze
18 gru 21:06
sam: no ale kurcze mam problem z pewną granicą, bo wychodzą dwa rozne wyniki
18 gru 21:09
sam: | | x2−4 | | 0 | | (x−2)(x+2) | |
limx→2 |
| = |
| = limx→2 |
| = 4 |
| | x−2 | | 0 | | x−2 | |
a jak zrobie tak:
| | x2−4 | | 0 | | | | ∞ | |
limx→2 |
| = |
| = limx→2 |
| = |
| = ∞ |
| | x−2 | | 0 | | | | 1 | |
i co jest dobrze?
18 gru 21:14
sam: | | 2 | |
tzn w drugim wynik wychodzi |
| = 2 i który jest prawidłowy? |
| | 1 | |
18 gru 21:16
sam: prosze tylko o wytlumaczenie
18 gru 21:19
sam: teraz sobie tak mysle i nie wiem czy dobrze, a mianowicie, że potęgę najwyższą mozna wyciągac
przed nawias tylko wtedy kiedy "x" dąży do −
∞ albo +
∞ 
dobrze mysle, bo jak nie to juz sam
nie wiem czemu moga byc dwa rozne wyniki...
18 gru 21:25
nimkaa: w tym drugim w mianowniku skracają ci sie x ale jak masz 1−2/x a x daży do 2 wiec... w
mianowniku masz 0

a nie mozna dzielic przez zero
18 gru 21:27
nimkaa: pierwszy sposób jest prawidłowy
18 gru 21:27
nimkaa: zreszta w liczniku tez masz zero

wiec wciaz masz 0/0
18 gru 21:28
sam: faktycznie racja

bo ja sie ciagle mysle ze jak mam np 1/x to dązy to do 0 a przeciesz to nie
granice ciagów hehe dzieki
18 gru 21:32
18 gru 21:35
sam:
18 gru 21:42
nimkaa: tam jest n→ −
∞ 
tak? z definicji granic ciągów złożonych masz lim(a
n*b
n)=lima
n*limb
n wiec
mając x
3 wychodzi −
∞ a z drugiej (−1) wnioskujac powinno wyjsc
∞
18 gru 21:44
sam: tak tam jest x→−∞ i to chodzi o granice funkcji i wychodzi na to ze tam jest (−∞)3 czyli −∞
czy zle mysle?
18 gru 21:45
sam: i nie bedzie tak, że −
∞ * (−1) da nam
∞ 
(chodzi mi o ten 2 przyklad)
18 gru 21:46
nimkaa: tak ale masz jeszcze w drugim nawiasie −1
18 gru 21:47
nimkaa: tak
18 gru 21:47
sam: no wlasnie no ale czy w wyniku nie bedzie czasem +∞ ?
18 gru 21:47
nimkaa: no ∞ rozumiemy jako +∞
18 gru 21:48
sam: tak, a wiec tam mam w drugim złą odp. ma byc +
∞ 
prawda?
18 gru 21:49
sam: tzn. chodzi mi o to, ze w tym drugim mam złą odpowiedz, jak szybko pisze to robie bledy i moge
byc slabo zrozumialy hehe
18 gru 21:50
nimkaa: prawda
18 gru 21:50
nimkaa: ja tez nie zauwazyłam tego minusa przy lim
18 gru 21:51
sam: 
ok robie dalej przykladziki
18 gru 21:51
sam: no wlasnie i mam taki przyklad z ktorym nie wiem co dalej

a mianowicie
| | x+2 | | 2 | |
limx→0 |
| = |
| i co teraz? wiem ze tam sie jakos cos przyrównuje chyba do |
| | x2−x | | 0 | |
0
+ i 0
− tak? ale nie wiem jak to zrobic
18 gru 21:53
sam: halo
18 gru 22:02
nimkaa: jesli chcesz wyznaczyc granice lewostronna i prawo stonna to tak kombinujesz z tymi zerami
18 gru 22:06
sam: tylko ja nie wiem jak z nimi kombinowac, hehe nie wiem co mam dalej zrobic
18 gru 22:07