geometria
astral: Do okregu o srodku S=(1,1) należy punkt A = (2,2). Oblicz pole P trojkąta równobocznego
wpisanego w ten okrąg.
18 gru 20:56
grabarz: a masz wynik?
18 gru 21:19
astral: odpowiedz z książki cytuje:
wskaówka : z warunków zadania promień okregu jest równy 1, a z zależności w trojkącie
| | a√3 | | 3 | | a2√3 | |
równobocznym R= |
| mamy a = |
| oraz P = |
| |
| | 3 | | √3 | | 4 | |
Jak dla mnie to promień jest równy
√2 a nie jeden i przecież nie możemy podstawić wzoru na
wysokość trójkąta równobocznego za promień bo to się sobie nie równa. Dlatego daje bo
rozwiązanie z ksiązki wydaje się złe i w ogóle całe zadanie nierealne.
18 gru 21:25
grabarz: no ja to obliczylem ale mi troche inaczej to wyszlo, bo promien tez mi sie wydaje ze jest rowny
√2, a wysokosc mozesz obliczyc wiedzac ze
√2 stanowi
23 wysokosci. Nie wiem czy na
pewno dobrze mowie ale ja bym to tak obliczyl
18 gru 21:43
astral: no tez tak myślałem, ta odpowiedź mnie zmyliła ale widocznie błąd po ich stronie. To jest jakby
co z zielonego zbioru podkowy. Dzięki i pozdro ; )
18 gru 21:49
Bogdan:

R =
√12 + 12 =
√2
| | 1 | | 1 | |
R = |
| a√3 ⇒ √2 = |
| a√3 / *√3 ⇒ a = √6 |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
PΔ = |
| a2√3 = |
| *6*√3 = ... |
| | 4 | | 4 | |
19 gru 00:08