Becia;): Pan Edek w marszobiegu na 50 km uzyskał czas 4 godz. i 30 min. Biegł z prędkością 16km/h,
a szedł z prędkością 6 km/h. Ile kilometrów przebiegł, a ile przeszedł?
19 sty 16:19
Głogu: Ja bym to rozwiązał tak:
V1=16km/h
V2=6km/h
Zapisuje teraz układ równń
s1=V1*t1
s2=V2*t2
wiadomo że s1+s2=50[km] oraz t1+t2=4,5[h]
z pierwszego równania wyznaczam np.s2=50-s1 i z drógiego t2=4,5-t1
teraz podstawiam do układu równań
s1=16*t1
50-s1=6*(4,5-t1)
podstwaiam za s1 w drugim równaniu wyrażenie i rozwiązuje
50-(16t1)=6(4,5-t1)
50-16t1=27-6t1
23=10t1
t1=23/10[h]
obliczam t2
t1+t2=4,5
2,3+t2=4,5
t2=2,2[h]
Obliczam droge s1 i s2
s1=V*t1
s1=16*2,3
s1=36,8[km]
Obliczam drogę s2
s2=V2*t2
s2=6*2,2
s2=13,2[km]
19 sty 23:58