granica funkcji
sam: a czy te przykłady z granic funkcji dobrze rozwiązałem?
| | 3 | | 6 | | 5 | |
1.) limx→∞ (x4 − 3x2 + 6x − 5) = limx→∞ x4(1 − |
| + |
| − |
| ) = ∞* |
| | x2 | | x3 | | x4 | |
1 =
∞
| | 3 | | 4 | | 2 | |
2.) limx→−∞ (3 − x3 − 4x2 + 2x) = limx→−∞ x3 ( |
| − 1 − |
| + |
| ) = ∞ |
| | x3 | | x | | x2 | |
* (−1) = −
∞
Czy dobrze wykonalem te przyklady? Czy zawsze w takich przykladach wyciąga się przed nawias
najwyższą potęgę?
nimkaa: tak, i zwykle sie tak robi, wiecej podobnych przykladow jest w krysickim i włodarskim fajnie
pokazane