matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje, proszę o pomoc.
grey:
f(2x+3)=3x+1.. jak obliczyć z tego f(x)?
18 gru 20:14
Edek:
f(x)=ax+b f(2x+3)=a(2x+3)+b=3x+1 2ax+3a+b=3x+1 czyli: 2a=3 3a+b=1 a=1,5 b=−3,5 ,czyli
3
7
f(x)=
x−
2
2
18 gru 20:22