pole trojkata
zuza: oblicz pole trojkata w ktorym dwa boki maja długosc 24 i 26 a kat miedzy nimi ma 60 stopni
oblicz pole trojkata w ktorym boki maja długosci 12, 15 i 18
18 gru 20:02
nimkaa: w pierwszym jak masz 24 i 26 to najpierw robisz sobie rysunek zaznaczasz dowolna wysokosc
(czyli albo z boku o mierze 24 albo 26) potem liczysz z własnowsci trygonometrycznych wysokosc
h (
http://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcje_trygonometryczne) po prostu tworzysz trojkat prostokątny.
18 gru 20:23
Zenek:
Zad1 P=
12*26*24*sin60
o
| | c2+b2−a2 | |
Zad2 P=12cb(1 − [ |
| ]2)0,5 |
| | 2bc | |
18 gru 20:33
Gustlik: Zad. 2
Wzór Herona:
| | a+b+c | |
P=√p(p−a)(p−b)(p−c), gdzie p= |
| ← połowa obwodu trójkąta. |
| | 2 | |
18 gru 22:28