geometria
astral: Zapisz w postaci kanonicznej równanie okręgu, podaj jego promień i współrzędne środka.
x2 −2x+y2−6y−3=0
18 gru 19:27
Mateusz: ogólne równanie okręgu o srodku w punkcie S(a,b) mozna zapisac tak:
x2+y2−ax−2by+c=0 obliczamy a i b
−2a=−2
a=...
tak samo z b promień okręgu r policzysz ze wzoru r=√a2+b2−c
i poem podstawiasz wyliczone wartosci do równania okręgu w postaCI KANONICZNEJ
(x−a)2+(y−b)2=r2
18 gru 19:36
astral: o, ten wzór na r, tego mi brakowało thx ; )
18 gru 19:36
Mateusz: ten wzór wynika z twierdzenia Pitagorasa narysuj sobie okrąg w układzie współrzędnych wraz z
promieniem i zaznaczonymi współrzędnymi srodka i dalej wystarczy juz zauwazyc pewne rzeczy
18 gru 19:45