??kombinatoryka
ola: ile mozna utworzyc róznych liczy szesciocyfrowych przestawiając cyfry w liczbie: 223222,
234256, 343443, 987889
18 gru 19:01
Eta:
sześcio−elementowe permutacje z powtórzeniami
1/ 223222 to: n= 6 , 2 −− powtarza się pięć razy k
1= 5
| | n! | | 6! | |
Pn( k1=5) = |
| = |
| = 6 takich różnych liczb
|
| | k1! | | 5! | |
2/ ...... policz sama
3/ 343443 , n= 6 k
1=3 , k
2= 3
| | n! | | 6! | |
Pn( k1, k2) = |
| = |
| =.........
|
| | k!*k2! | | 3!*3! | |
4/ ....... policz sama
18 gru 19:19
ola: tylko ze ja ta musze policzyc bez jakich kolewie wzorów
18 gru 20:01