obliczyc logarytm
nimkaa: 2 log x+log(6−x
2)=0 po prostu obliczyć
18 gru 18:33
aga116: no to licz

wez wzory i do dziela
18 gru 18:35
bart: logx
2(6−x
2)=log1
x
2(6−x
2)=1
po wyznaczeniu dziedziny oczywiscie
18 gru 19:01
nimkaa: to mam ale cos mi nei wychdozi.. musze miec gdzies bład.. a teraz pytanie.. czy koniecznym jest
przy zastosowaniu wzoru (lga+lgb=lgab) przenosic dwojke do x? (czyli bedzie x2)
18 gru 19:48
M4ciek: Tak konieczne,
Policz tylko to : x2(6−x2) = 1
18 gru 19:49
nimkaa: wciąż mi nie wychodzi tak jak powinno, jakby sie komus nudziło to odpowiedz ma wyjsc √2−1 i
√2+1
18 gru 19:56