jjj
ABCD: Spośród wierzchołków sześciokąta foremnego wybieramy dwa, jakie jest prawdopodobieństwo że
wybrane punkty wyznaczą przekątną tego wielokąta?
18 gru 18:33
Jack:
Znasz wzór na ilość odcinków łączących dwa dowolne wierzchołki n−kąta foremnego?
18 gru 18:39
ABCD: no graniastosłup prawidłowy sześciokątny ma 9 przekątnych i to jest ze wzoru: n(n−3)/2 = 6* 3/2
= 9
18 gru 18:43
Jack:
mówimy o figurach płaskich... A wzorek na ilość odcinków utworzonych z dwóch dowolnych
| | | |
wierzchołków n−kąta foremnego (płaskiego) jest taki: | .
|
| | |
| |
zawiera takiego rodzaju odcinki: boki figury oraz jej przekątne.
|
| |
Spróbuj teraz sam coś wywnioskować.
18 gru 18:48
Janek191:
| | | | 6 ! | | 5*6 | |
I Ω I = | = |
| = |
| = 15 |
| | | 2 * 4 ! | | 2 | |
| | 6*( 6 − 3) | | 6*3 | |
I A I = |
| = |
| = 9 |
| | 2 | | 2 | |
więc
=====================
27 mar 11:37