Haushinka: 
Jednym z pierwiastkow trojmianu kwadratowego jest -0,2. Wspołczynnikki tego trójmianu
tworzą ciąg arytmetyczny a ich sume wynosi 24. Znajdz te wspolczynniki. zapisz ten
trojmian w postaci ogolnej i kanonicznej
19 sty 14:19
aredd: piszesz już 3 temat zrób z tego jeden a nie 40.
19 sty 14:20
Haushinka: no naprawde masz problem...
dzieki za pomoc
19 sty 14:21
aredd: proszę bardzo
19 sty 14:26
Bogdan:
Jeśli a, b, c tworzą ciąg arytmetyczny i są współczynnikami trójmianu ax2 + bx + c,
którego jednym z pierwiastków jest liczba (-0,2), to:
1. 2b = a + c (z warunku istnienia ciągu arytmetycznego a, b, c)
2. a + b + c = 24
3. a*(-0,2)2 + b*(-0,2) + c = 0
Po rozwiązaniu tego układu równań z niewiadomymi: a, b, c wstaw
otrzymane rozwiązania do wzoru ogólnego i kanonicznego trójmianu kwadratowego.
19 sty 15:30
puma:
Witam!
trójmian poszukiwanyma postać f(x)= ax
2 +bx +c a≠0
to ,że x= -0,2 jest pierwiastkiem trójmianu oznacza,że
f(- 0,2)=0
f(-0,2)=0,04*a - 0,2*b +c
to 0,04a - 0,2b +c=0
W zad. nie ma jednoznacznie powiedziane:
czy kolejne współczynniki tworzą ciąg
bo mogą być takie; ( a,b, c ) ( a,c,b)( b,c,a) ( b,a,c) .....
więc zad. podane jest
nie jednoznacznie
weźmy zatem tak:
a,b,c,---- tworzą ciąg arytm. to (a+c)/2= b -- z def. ciagu
czyli 2b= a +c
ponad to a +b +c+ 24 wstawiając za 2b =a+c
mamy: 2b +b = 24 to 3b= 24 to b= 8
to a +8 +c = 24 czyli a+c = 16
podobnie 0,04a - 0,2*8 +c= 0 to 0,04a +c = 1,6
mamy układ równań;
a +c = 16
0,04a +c = 1,6 /* (-1)
to
a + c= 16
-0,04a -c = -1,6
------------------
0,96a = 14,4 to a= 15 to 15 +c = 16 to c= 1
więc a= 15 b= 8 c= 1
trójmian dla takich a, b, c ma postać:
f(x) = 15x
2 +8x +1 --- to postać ogólna
postać kanoniczna to f(x)= a(x - x
w)
2 + y
w
gdzie x
w= - b/2a y
w= -Δ/4a
Δ= 64 - 60= 4
to x
w= -8/30= -4/15 y
w= -4/60 = -1/15
czyli postać kanoniczna jest
f(x)= 15( x +4/15)
2 - 1/15
Może "ktoś" potwierdzić moje zastrzeżenie
co do braku "jednoznaczności"
w tym zad. ?
19 sty 15:41
puma: Witam! Bogdan!
"Widzę",że jesteś na forum

Mam rację z tym brakiem jednoznaczności w tym zad ?
19 sty 15:44
Bogdan:
Witam. Tak, masz rację. Brak w tym zadaniu sformułowania: "Współczynniki
trójmianu a, b, c w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny". Jeśli brak takiego
sformułowania, to należy rozpatrzyć wszystkie przypadki,
a więc: 2a = b + c, 2b = a + c, 2c = a + b.
19 sty 16:03
^M^: w odp jest tylko pięknie napisane −3
26 sty 15:13