jjjj
ABCD: Wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych które przy dzieleniu przez 3 dają resztę 1 jest?
18 gru 18:23
grabarz gg1252098: najmniejsza liczba spełniającą te założenie jest liczba 4.
wiec 100−4=96
kolejne liczby to liczby o 3 większe od 4
wiec 3x=96
x=32
Odp. Liczb tych jest 32
18 gru 18:40
ABCD: Źle mialo wyjsc 30
18 gru 18:44
bart: a nie +10?
18 gru 18:56
Jack:
Mamy liczby począwszy od 10 aż do 97.
Liczby te tworzą pewien ciąg o wzorze an=3n+7 (n≥1)
Ustal teraz, którym wyrazem jest liczba 97 (jest ona ostatnią liczbą więc wskaże Ci ile jest
tych liczb).
18 gru 18:58
Jack:
tak tak, +10 − źle przeczytałem treść
18 gru 18:59
grabarz : a no tak dwucyfrowych

troche mi sie pomylilo hehe, czyli wypadla by 4 i 7 i by sie zgadzalo
30 a nie 32
18 gru 19:04