geometria
astral: Punkty A = (3,0) B=(9,6) i D = (3,3) są wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD, w którym
bok AB jest równoległy do boku CD.
Wyznacz współrzędne wierzchołka C.
jak to zrobić najłatwiej? wykombinowałem sam, żeby z wierzchołka B zrobić środek okręgu o
promieniu 3 bo taka jest długość ramienia trapezu i stworzyć równanie tego okręgu z prostą AC,
ale wtedy jest mnóstwo liczenia i łatwo się pomylić.
18 gru 18:22
astral: odswiezam
18 gru 19:09
grabarz gg1252098: ja to obliczylem i mi wyszlo ze ten punkt ma (6,6)

tak miało wyjść?
18 gru 19:20
astral: ano taki jest wynik
18 gru 19:22
astral: jak to obliczyles?
18 gru 19:32
grabarz:

Czerwony to trapez o który chodzi...
zielone boki maja po 6 wiec mozesz sobie obliczyc ze dolna podstawa trapezu ma 6
√2 (a
√2 w
kwadracie ma przekątna...) teraz zajmiemy sie trójkątem ( z 2 zielonych boków i dolnej
podstawy trapezu) jest on równoramienny i prostokątny wiec katy wynosza 45 stopni...z tego
mozna wywnioskowac że bok BC biegnie na y=6 jesli jest on równoramienny to z wykresy mozesz
bez problemu odczytac ze AD ma 3 wiec BC tez. wiec x=9−6 x=6
18 gru 19:40
astral: ciekawy sposób, dzieki
18 gru 19:43
grabarz: ogolnie to tej dolnej podstawy nie trzeba bylo obliczac

tylko na poczatku co innego chcialem
zrobic
18 gru 19:44