matematykaszkolna.pl
geometria astral: Punkty A = (3,0) B=(9,6) i D = (3,3) są wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD, w którym bok AB jest równoległy do boku CD. Wyznacz współrzędne wierzchołka C. jak to zrobić najłatwiej? wykombinowałem sam, żeby z wierzchołka B zrobić środek okręgu o promieniu 3 bo taka jest długość ramienia trapezu i stworzyć równanie tego okręgu z prostą AC, ale wtedy jest mnóstwo liczenia i łatwo się pomylić.
18 gru 18:22
astral: odswiezam
18 gru 19:09
grabarz gg1252098: ja to obliczylem i mi wyszlo ze ten punkt ma (6,6) tak miało wyjść?
18 gru 19:20
astral: ano taki jest wynik emotka
18 gru 19:22
astral: jak to obliczyles?
18 gru 19:32
grabarz: rysunekCzerwony to trapez o który chodzi... zielone boki maja po 6 wiec mozesz sobie obliczyc ze dolna podstawa trapezu ma 62 (a2 w kwadracie ma przekątna...) teraz zajmiemy sie trójkątem ( z 2 zielonych boków i dolnej podstawy trapezu) jest on równoramienny i prostokątny wiec katy wynosza 45 stopni...z tego mozna wywnioskowac że bok BC biegnie na y=6 jesli jest on równoramienny to z wykresy mozesz bez problemu odczytac ze AD ma 3 wiec BC tez. wiec x=9−6 x=6
18 gru 19:40
astral: ciekawy sposób, dzieki emotka
18 gru 19:43
grabarz: ogolnie to tej dolnej podstawy nie trzeba bylo obliczac tylko na poczatku co innego chcialem zrobic
18 gru 19:44