Pochodne
Tomasz: Czy taka pochodna
1. f(x)= sin
5(x
3 + lnx) równa się: cosx
5(3x
2 + 1/x)?
Za chwilę dodam inne tylko się z nimi uporam
18 gru 18:02
aga116: nie
18 gru 18:07
Tomasz: a jaki będzie wynik? Bo coś nie wychodzi mi jak widać
18 gru 18:07
aga116: pokaz mi krok po kroku jak to robiles
18 gru 18:09
Tomasz: = (sin5)' * (x3 + lnx)' = cosx5 * (3x2 + 1/x)
18 gru 18:12
aga116: ajc

nie tak

popatrz:(sin
5(x
3+lnx))'=5sin
4(x
3+lnx)*cos(x
3+lnx)*(3x
2+
1x)
18 gru 18:17
Tomasz: skąd się wzięło to (..) *cos (...)?
18 gru 18:20
aga116: bo masz cos takiego: sin5(x3+lnx) a nie cos takiego: sin5x*(x3+lnx), wiec to jest pochodna
funkcji zlozonej
18 gru 18:24