Pytanie Funkcja Kwadratowa
Zbyszek: Po przesunięciu paraboli y= x2 otrzymano wykres funkcji y= (2x + 4)2 − 2. Podaj współczynnik
a
Ja na początku chciałem zapisać to co jest w nawiasie w takiej postaci y = (x + 2)2 dzieląc
środek przez 2. Okazało się że to by było błędne. Jeżeli chciałbym podzielić nawias przez 2 to
musiał bym też podzielić −2 za nawiasem przez 2 ? Wtedy by było dobrze ? Czy w ogóle tak nie
można w tym przypadku robić ?
18 gru 17:52
Zbyszek: Po przesunięciu paraboli y= ax2* o a zapomniałem
18 gru 17:53
Marcin W: 4?
18 gru 17:56
Zbyszek: tak ale chodziło mi o to żeby ktoś mi wytłumaczył dlaczego nie można dzielić tego środka przez
2
18 gru 17:59
Zbyszek: dzięki
18 gru 18:07