oblicz obietosc
pat....pamocy: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o boku długości a = 5 cm i kącie ostrym 600 .
Przekątna ściany bocznej jest nachylona do krawędzi ściany bocznej pod kątem 300 . Oblicz
objętość.
18 gru 17:52
R.o.zumek: h − wysokość rombu
H − wysokość graniastosłupa
P = ah − pole rombu
V = PH − objętość graniastosłupa
h = a√3/2 = 5√3/2 cm
H = a√3/3 = 5√3/3 cm
P = ah = (5cm) × (5√3/2 cm) = 25√3/2 cm²
V = PH = (25√3/2 cm²) × (5√3/3 cm) = 125 × 3/2 × 3 cm³ = 125/2 cm³
18 gru 17:56