Oblicz miary kątów między przekątnymi prostokąta, którego boki mają długości 8 i
Magda: Oblicz miary kątów między przekątnymi prostokąta, którego boki mają długości 8 i 6.
Proszę o wytłumaczenie:(
18 gru 17:38
Marcin W: wzór na pole prostokata to
P=8*6
ale jest tez wzór na pole czworokata dowolnego
P=12d1*d2*sinα
Wiec z Pitagorasa wylicz sobie przekatne i podstaw do ostatnego wzoru i znajdziesz sinα a stad
latwo o miarę kata
18 gru 17:42
Marcin W:

chociaz mozna inaczej tez
tgα=3/4
odczytasz z tablic dla jakiego α a kąt pomiedzy to 180−2α lub 2α
18 gru 17:45
Magda: wyszło

dziękuję
18 gru 18:03