zespolone
piekna: 3√−8−8i
prosze o rozwiazanie, gdyz nie umiem wogóle zacząc tego zadania
18 gru 17:03
piekna: ?>
18 gru 17:26
aga116: pierwsze wylacz sobie osemke z pierwiastka

potem sprowadz do postaci wwykladniczej
18 gru 17:39
aga116: a najlepiej −8
18 gru 17:46
piekna: czyli −2 3√1+i
a daelej wyliczyc r i podstawic do wzoru?
18 gru 17:57
aga116: nom
18 gru 17:58
piekna: r=12
wiec
cos fi=−8/12 tyle samo sin co dalej?
18 gru 18:05
aga116: czekaj czekaj

najpierw zajmij sie tym: 1+i to sprowadz do postaci wykladniczej
18 gru 18:07
piekna: mielismy na wykladzie wzor de Moivre'a tylko nie wiem ile wynosi wlasnie fi
18 gru 18:17
aga116: z
1=1+i
r=
√2
| | 1 | | √2 | | π | |
⬡cosα= |
| = |
| ⇒α= |
| |
| | √2 | | 2 | | 4 | |
z
1=
√2e
iπ4
ok i co teraz?
18 gru 18:22
piekna: musze obliczyc jeszcze z2 i z3 tak? a z tym −2 przed pierwaistkiem sie coś robi?
18 gru 18:25
aga116: no robi sie robi
btw

musisz policzyc cos takiego
3√z1={z
0,z
1a,z
2} dalam zle oznaczenie wczesniej

na
to wczesniejsze z
1 nie zwracaj tak jakby uwagi
18 gru 18:28
piekna: szczerze to nie mam pojecia ale wielkie dzieki za pomoc moze o punktow nie dostane
18 gru 18:33
aga116: no i juz sie poddajesz?

przeciez zdanie nieskonczone
18 gru 18:34
piekna: no nie mam pojecia w ogóle co z tym e zrobic
18 gru 18:37
aga116: mam pytanie mialas w ogole cos takiego?
18 gru 18:39
piekna: dostaliśmy zestaw który mamy opracować sobie, mieliśmy proste fynkcje trygonometryczne,
kwadratowe, pod pierwiastkiem do ktorejs potegi, proste zrobilam aczkolwiek niektorych niewiem
w ogóle bo np wzoer rekurencyjny z e nic nie liczylismy
18 gru 18:47
aga116: powinniscie miec cos z e bo to podstawa
18 gru 18:56
piekna: no z logarytmami bylo kiedys ale dawno nic z zespolonymi nie liczylismy
18 gru 18:59
aga116: to sprobuj to zrobic ze wzoru de Moivre'a
18 gru 19:01
piekna: nie mam już ssił ale wielkie dzieki za wszystko
18 gru 19:06
aga116: ok

btw nie poddawaj sie latwo
18 gru 19:08
piekna: powiem Ci żę powoli politechnika mnie juz wykończa
18 gru 19:10
aga116: nie tylko Ciebie
18 gru 19:12
piekna: ale z tego co widze to rozumiesz wsystko
18 gru 19:15
aga116: na matmie sie jest to sie musi cos rozumiec
18 gru 19:16