Haushinka: 
Wykres funkcji f jest symetryczny względem
a) osi OY
b) poczatku ukladu wspolrzednych
gdy dla kazdego argumentu x i -x spelniona jest nierownosc
a) f(-x)=f(x)
b)f(-x)=-f(x)
Wykorzystujac te informacje sprawdz ktora z tych funkcji ma wykres symetryczny wzgledem
osi OY, a ktora wzgledem srodka ukladu wspolrzednych
f(x)=2x
2+x
4
h(x)=-x
3+x
g(x)=-(x-3)
2
19 sty 14:17
puma:
Poprostu policz
a) f(-x) dla funkcji f(x) podstawiajac za x = - x
zobaczysz czy otrzymasz f(x) czy - f(x)
już bedziesz mieć odp:
Działaj! ... poradzisz sobie!
19 sty 15:53
Bogdan:
a) Jeśli funkcja f(x) dla każdego x € Df i -x € Df spełnia f(-x) = f(x)
to f(x) jest funkcją parzystą, jej wykres jest symetryczny względem osi OY.
Sprawdzając parzystość funkcji należy do wzoru funkcji f(x) w miejsce x
wstawić -x, czyli wyznaczyć wzór f(-x), wykonać działania i wynik porównać
ze wzorem f(x). Jeśli wzory funkcji f(x) i f(-x) są identyczne, to funkcja
jest parzysta.
b) Jeśli funkcja f(x) dla każdego x € Df i -x € Df spełnia f(-x) = -f(x),
to f(x) jest funkcją nieparzystą, jej wykres jest symetryczny względem początku
układu współrzędnych.
Sprawdzając nieparzystość funkcji należy najpierw wyznaczyć wzór f(-x) tak,
jak w punkcie a), potem w otrzymanym wzorze f(-x) zmienić wszystkie znaki
na przeciwne pisząc -f(-x) = .... . Otrzymany wynik trzeba porównać
ze wzorem f(x). Jeśli wzory funkcji f(x) i -f(-x) są identyczne, to funkcja
jest nieparzysta.
19 sty 15:55
puma:
np: dla h(x)
tak: x= -x
czyli h(-x)= -( -x)
3 +( -x) = +x
3 - x = -( -x
3 +x) = - h(x)
czyli : wykres symetr. względem poczatku układu współrzednych!
czyli punktu (0,0)
teraz sama działaj!... to będzie z korzyścią dla Ciebie
19 sty 15:58