matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
Maja:
wykaż, że licza ((1+ √5)3(1−√5)3)2 jest liczba wymierna
18 gru 14:59
M:
11 kwi 15:28
Miś Uszatek:
[(1+
√
5
)
3
*(1−
√
5
)
3
]
2
= =[((1+
√
5
*(1−
√
5
))
3
]
2
= =((−4)
3
)
2
=(−64)
2
=4096∊W
11 kwi 19:36