;(
Magda: napisz wzor funkcji kwadratowej y=ax2+ bx+c wiedzac ze do jej wykreu nalezy punkt A(0,3) a
miejscami zerowymi są liczby −3 i 1
18 gru 14:41
Magda: czy to wystarczy podstawic do postaci iloczynowej ? ;>
18 gru 14:43
mila: A(0,3) znaczy,że dla x=0 y=3 podstaw .Miejsca zerowe to takie x dla których y=0 czyli jeżeli
za x podstawisz −3 y=0 podstaw jeżeli za x podstawisz 1 y=0 podstaw
18 gru 14:44
Magda: ale do jakiego wzoru ?
18 gru 14:47
mila: Myslałąm,ż ecałkiem nie wiesz o co chodzi

.Tak podstaw do postaci iloczynowej
18 gru 14:47
Magda: nie, nie bylam pewna po prostu
18 gru 14:48
Magda: ale najpierw musze wyliczyc a prawda ?
18 gru 14:49
mila: Jak juz wymnożysz to podstaw za x 0 za y 3 i wyliczysz a
18 gru 14:50
Magda: no to mam juz a i potem tylko do posatci iloczynowej

dobra dzieki
a pomozesz mi jescze z tym drugim ?
18 gru 14:51
mila: y=a(x−x1)(x−x2) x1=−3 x2=1
y=a(x+3)(x−1)
to miałas wymnozyc zrobiłaś tak ?
18 gru 14:55
Magda: tak tak
i to zadanie zrobilam ale podalam jescze inne
18 gru 14:55
Magda: wyznacz współczynniki b i c trójmianu y=x2+bx+c wiedzac ze wykres przecina oś Y w pukncie (0,3)
i jest styczny do isi X
o to zadanko mi chodzi
18 gru 14:56