;(
Magda: wyznacz współczynniki b i c trójmianu y=x2+bx+c wiedzac ze wykres przecina oś Y w pukncie (0,3)
i jest styczny do isi X
18 gru 14:38
Magda: do jakiego to wzoru podstawic ?
18 gru 14:52
Magda: to chodzi o to ze x=0 i to p
a y=3 i to q
a potem podstawic do kanonicznej ? ;>
18 gru 14:54
mila: y=ax
2+bx+c
3= 1*0+b*0+c
3=c
jeżeli wykres jest styczny do osi OX to znaczy,że tam ma wierzchołek na osi x y=0
wiesz jak dalej ?
18 gru 15:06
Maja: nie
18 gru 15:09
Maja: nie rozumiem tego kompletnie
18 gru 15:09
mila:

Nie umiem lepiej narysować masz albo parabolę z wierzchołkiem gdzie x jest dodatni a y=0 albo x
jest ujemny a y=0
| | −Δ | |
yw= |
| =0 mianownik ≠0 czyli Δ=0 |
| | 4a | |
b
2−4ac=0 a=1 c=3
b
2−4*3=0
b
2=12 b=
√12 b=−
√12
18 gru 15:18
Maja: a dlaczego a=1 ?
18 gru 15:21
mila: y=x2 ... przed x2 nie ma żadnej liczby czyli a=1 1*x2=x2
18 gru 15:25
Maja: dzieki
18 gru 15:26