Stereometria
Szprot: Proszę o pomoc.
Krawędź czworościanu foremnego jest o 1 większa niż jego wysokość. Oblicz V i Pc. Głownie
chodzi mi o wyliczenie a i H. gdzie a− to bok trójkąta , H− to wysokość czworościanu. Liczyłem
ale wynik po sprawdzeniu nie pasuje zabardzo

doszedłem do równania kwadratowego a
2−6a+3=0 ale wynik z tego nie jest chyba dobry. Proszę o
pomoc
18 gru 14:15
NIKOLa: to obliczasz delte i a1 i a2
18 gru 14:30
Szprot: Ale wynik który wychodzi jest błędny
18 gru 14:49
Szprot: HELP
18 gru 15:21
Szprot: Krawędź czworościanu foremnego jest o 1 większa niż jego wysokość. Oblicz V i Pc.
18 gru 15:40
robinka: 3(a
2−2a+1)+a
2=3a
2
−6a+3+a
2=0
a
2−6a+3=0
Δ=36−12=24
chyba dobrze Ci wyszło, policz dalej
18 gru 15:48
Szprot: Zobacz sobie sama, to nie jest dobrze

. podstawiłem do tego wzoru a które mi wyszło i wynik
był sprzeczny
18 gru 15:57
Wojteq25: Podaj jaki wynik jest w książce
18 gru 16:15
robinka: mnie wyszło dobrze

a1=3−
√6
a2=3+
√6
(2−
√6)
2+3−2
√6+2=9−6
√6+6
4−4
√6+6+3−2
√6+2=9−6
√6+6
15−6
√6=15−6
√6
18 gru 16:22
Szprot: to nie zadanie z książki

. O, może ja coś przy sprawdzaniu pomyliłem. Zaraz zobaczę. Dzięki
18 gru 16:53
Szprot: Robinka, ale tak naprawde to co ten zapis
"(2−√6)2+3−2√6+2=9−6√6+6 4−4√6+6+3−2√6+2=9−6√6+6 15−6√6=15−6√6 " miał sprawdzać
18 gru 17:06
18 gru 17:42
robinka: Zobacz sobie sama, to nie jest dobrze. podstawiłem do tego wzoru a które mi wyszło i wynik
był sprzeczny. nie rozumie gdzie podstawiłeś
19 gru 19:56